Onderhoud van uw badkamer producten

september 7, 2017 admin

In een badkamer heb je te maken met diverse materialen en daarvoor gelden ook telkens specifieke onderhoudsvoorschriften. In het algemeen kun je echter stellen om safe te zijn:

  • gebruik een zachte doek, geen oude met verharde structuur of schuurspons
  • gebruik zuurvrije zeep oftewel normale zeep of zelfs geen zeep
  • geen kalkverwijderaar
  • zorg voor goede ontluchting en ventilatie in de badkamer
  • gebruik geen chroompoetsmiddelen
  • gebruik geen hout wax bij houtlook meubelen
  • neem water meteen af en laat het niet continu liggen
  • hout is bestand tegen water, echter uiteindelijk kan het opzwellen bij langdurige blood stelling.

Hieronder hebben wij een aantal producten die regelmatig voorkomen in badkamers met hun specifieke schoonmaak en onderhoudseisen opgesomd.

onderhoud voor badkamer

Glazen wastafel

Glas is een robuust, hard materiaal met gesloten structuur dat ondanks dat deze onder microscoop nog op een berglandschap lijkt, toch vrij eenvoudig te reinigen is. Het is kras bestendig maar niet onmogelijk om hier krassen in te maken. Om uw glazen wastafelblad lang mooi te houden, geven we hier de beste onderhoud tips. Normale schoonmaal uiteraard met een vochtige doek en zeepsop. Scherpe of schurende poetsmiddelen kunt u maar beter vermijden, het beste advies is niets in laten trekken en alle vlekken zo snel mogelijk verwijderen. Om spanning scheuren te voorkomen kunt u maar beter hogere water temperatuur van meer dan 65°C in uw wastafel te voorkomen.

Keramiek

Keramiek is van zichzelf een glad, dicht en krasbestendig oppervlak dat bestand is tegen alle zuren en logen die in het huishouden gebruikelijk zijn. Vaak heeft u voor het dagelijks onderhoud voldoende aan schoon water en een vochtige doek. Schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn of verdund azijn waarmee bijv. kalkresten gemakkelijk kunnen worden verwijderd mogen ook gebruikt worden. Voor de hardnekkige vlekken kunt u een in azijn gedrenkte huishouddoek een nachtje laten inweken op de plek. Eventueel is het gebruik van specifieke ontkalker welke in iedere supermarkt te koop is toegestaan. Pas op echter wanneer er een extra laag aan het keramiek is toegevoegd om deze waterafstotend te maken zoals diverse fabrikanten wel doen. Dan is het gebruik van zeer sterk ontkalkende - of zuurhoudende middelen af te raden. Daarnaast is het verstandig om voorzichtig te zijn met alle fluorhoudende substanties zoals die kunnen voorkomen in roest verwijderaars en uiteraard tandpasta‘s. Hierbij moet u erop letten dat alle resten meteen worden verwijderd, omdat na een langere inwerkperiode vlekken kunnen ontstaan. Laat tandpasta vlekken nergens zitten wanneer u een paar dagen niet thuis komt. Het kan gebeuren dat deze verontreinigingen met bovenstaande beschreven onderhoud niet meer kunnen worden verwijderd.

Kranen

Verchroomde oppervlakken zijn gevoelig voor ontkalkers, zuurhoudende schoonmaakmiddelen en uiteraard alle soorten schuurmiddelen. Geadviseerd wordt kleine verontreinigingen met een sopje te verwijderen en aansluitend het de kraan met een wollen doek te poetsen. Kalkresten kan men het beste verwijderen met schoonmaakazijn. Bij gelakte oppervlakken is het gebruik van schurende, etsende of alcoholhoudende reinigingsmiddelen absoluut af te raden, alleen reinigingsmiddelen zonder zuur of schoon water gebruiken en met een wollen doek poetsen. Wanneer een vermindering van de doorstroming merkbaar wordt, moet de perlator worden gereinigd en deze kan men het beste verwijderen en in een anti-kalk badje leggen. Voor RVS kranen geldt hetzelfde advies, en schurende middelen het liefste helemaal niet gebruiken daar zou de structuur van veranderen en is moeilijk te herstellen.

Spiegels/spiegelkasten

Verwijder spetters, druppels en vlekken alleen met een zachte, vochtige doek. Cosmetica en vetresten kunt u met een zeemleer en warm water verwijderen zonder toevoeging van schoonmaakmiddelen. Gebruik geen chemicaliën of ruitenreinigers voor dagelijks gebruik en let erop dat de spiegelkanten zo weinig met schurende middelen worden gereinigd. Deze kanten van de spiegel, indien mogelijk, altijd droog afvegen, omdat anders mogelijk aanslag fouten kunnen ontstaan, ook wel bekend als het weer in de spiegel. De laatste jaren dankzij nieuwe productie technieken een steeds minder voorkomend probleem doch nog niet geheel weg.

Mineraalmarmer wastafelblad

Een mineraalmarmer wastafel bestaat uit gemalen steen en bindmiddel. Het oppervlak van de wastafel is met een speciale deklaag voor sanitaire toepassingen poriënvrij verzegeld. Dankzij de glansgraad is het oppervlak bijzonder onderhoudsvriendelijk en waterafstotend. Voor onderhoud geld ook hier reinig het oppervlak met een zachte doek, spons en vloeibare zeep. Geen grove sponsen of schuurmiddelen gebruiken. Hardnekkige verontreinigingen en gebruikssporen (krasjes), brandvlekken door sigaretten etc., kunnen ook met een speciale polijstpasta worden verwijderd desnoods door een specialist.  Witte vlekken, strepen of matte plekken worden vaak veroorzaakt door kalkhoudend water. Deze kunnen zonder problemen met gangbare kalkverwijderaars worden verholpen. Direct met veel water naspoelen. Het is voor alle oppervlakken goed gemorste substanties zo snel mogelijk te verwijderen. Vlekken van nagellak of haarverfmiddelen kunnen ook met aceton worden behandeld. Direct met veel water naspoelen. Licht cirkelvormige glanssporen zijn een teken van de ambachtelijke vervaardiging en vormen geen grond voor

Solid Surface of Corian.
Een solid surface product is net als een mineraalmarmer wat betreft dichtheid en bestendigheid tegen diverse schoonmaak middelen. Het beste is schoonmaken met een zachte doek, liefst met water of zachte reinigingsmiddelen. Het water dient ook hier niet eer dan 55 graden te zijn omdat het materiaal wel kan reageren op hoge temperatuur schommelingen. Vlekken op solid surface geldt eigenlijk een ding, zo snel mogelijk verwijderen en geen kans tot intrekken geven en het beste is gewone groene zeep of andere zeep. Hardnekkige vlekken verwijderen met eventueel een middel als CIF mag, maar het liefst met de zachte kant van een schuursponsje.  Niet te hard wrijven op het oppervlak, dat kan namelijk resulteren in een glanzender oppervlak of de structuur veranderen waardoor er een verschil ontstaat in het oppervlak. Ook bij gebruikerskrasjes of zeer hardnekkige vlekken adviseren wij Solid surface te reinigen, licht te schuren met CIF of een staalsponsje.
Natuursteen
Een wastafel of kom van natuursteen zoals marmer, belgisch hardsteen of kalksteen zit veel kalk en dat reageert erg goed met zuurhoudende reinigingsmiddelen. Daarom is het bij natuursteen zaak om te achterhalen of er veel kalk in zit, en daarvoor laat u een klein druppeltje van een zuur reinigingsmiddel vallen en wanneer dit begint te schuimen, zit er veel kalk in. Dan kunt u beter schoonmaken met een zuurvrij product. Andere natuurstenen producten als graniet kunnen hier wel tegen en zijn derhalve te reinigen met diverse special reinigingsmiddelen voor een dergelijk product. Wanneer er hardnekkige vlekken zijn zoals make-up of nagellak. Met name deze producten kunnen hun vlekken achterlaten in natuursteen producten.  Kalkverwijderaars zijn niet de beste middelen met natuursteen en daarom is er altijd voorzichtigheid geboden.
Diverse materialen wat betreft werkbladen, wastafels of RVS oppervlakten zijn te repareren wanneer er gebruikerssporen of putten zijn ontstaan. Echter adviseren wij een professional in te schakelen wanneer de beschadigingen te diep zijn doch nog niet zodanig dat het product vervangen dient te worden. Wanneer het u zelf niet lukt om bepaalde vlekken of beschadigingen eruit te krijgen, stuur dan een mail met een foto zodat wij kunnen beoordelen of het product te repareren is.