Geuren in de badkamer

maart 5, 2018 admin

In de badkamer vind je diverse geuren die al dan niet aangenaam zijn. Er zijn diverse redenen waar dat door komt afhankelijk wat er allemaal in de badkamer zit. Niet iedereen gaat zijn badkamer ook iedere dag poetsen en fris laten ruiken. Met alle drukte van tegenwoordig willen we dat zo weinig mogelijk doen.

De douchegoot of putje 

Een van de meest bekende oorzaken is een geur uit de douchegoot of als je die hebt een doucheputje. Veel douchegoten hebben een lage inbouwhoogte en dientengevolge ook een lagere sifon of stankafsluiting. De meest gehoorde klacht van geuren is die van een riool lucht. En het afvoerputje of goot is de grootste oorzaak daarvan. Wanneer dit een struktureel probleem is, dan kan het zijn dat de afvoeren niet goed aangelegd zijn en bijvoorbeeld het afvoer water van je bad of wastafel de stankafsluiter van je doucheput of-goot leeg trekt. Hier is weinig aan te doen dan deze te vervangen en verplaatsen, of iedere keer nadat een bad of wastafel leeg loopt, er water in te doen. Na een langere periode, een aantal weken, kan dit putje droog staan vanwege verdamping.

Haren, en met name lange haren van de dames en heren die het laten groeien, verstoppen een goot of putje heel snel waardoor hier ook vuil en andere viezigheden in gaan zitten. Ook dit kan op den duur gaan stinken, hiervoor is het advies dit dagelijks te verwijderen. Wanneer deze verstopping verderop zit is regelmatig een hand soda in het putje gooien een oplossing. En nog hardnekkiger dan heeft HG een goede afvoer ontstopper, echter adviseren we deze niet iedere week te gebruiken.

De wastafel heeft ook een stankafsluiting en is natuurlijk onderhevig aan dezelfde dagelijkse rituelen als een doucheput, dus ook daar kan dezelfde verstopping ontstaan of gaan ruiken. Hier is meestal een zwanenhals zoals die heet en deze kan in een zeldzaam geval droog staan, of er is een plugbeker sifon geplaatst en afhankelijk van hoe kort die afgezaagd is kunnen hier regelmatig verstoppingen voorkomen. Mocht regelmatig droogstaan van een plugbeker sifon voorkomen dan kun je er af en toe baby olie of sla olie in gooien zodat er langer een stank afsluiting plaatst vindt. Wanneer deze sifon leeg getrokken wordt omdat de beluchting van bovenaf niet goed werkt of te ver weg zit, dan is er nog een oplossing om een beluchting dichtbij de wastafel te zetten.

Toilet met minder fijne geuren

Wanneer er regelmatig gebruik wordt gemaakt van het toilet voor de grote boodschap dan is het beste advies deze te vervangen voor een Geberit, stank hoeft niet te stinken, reservoir met toilet. Of een douche-wc met afzuiging. Helaas is hier geen betere oplossing voor te bedenken.

Strepen in het toilet van kalk en vuil is het beste advies nog steeds met chloor houdende middelen schoon maken, echter niet iedere dag. Dit kan het glazuur uiteindelijk wel aantasten. leeft u in een hard water gebied is het misschien aan te raden om een ontkalk installatie te plaatsen, dit verbeterd de kwaliteit van het water en is een besparing voor sanitair, kranen en wasmachines. Het schoonmaken onder de rand, wat nog veelvuldig gebeurt, is een hardnekkig en vervelend karwei wat meestal niet goed lukt. Hierdoor kunnen ook strepen ontstaan vanuit de rand van het toilet. Met een randloos toilet behoort dit tot verleden tijd. een tip die we ergens hebben gelezen en ook wel toegepast, is coca-cola in het toilet gieten, ook hiermee verwijderd u veel hardnekkig vuil. Het klinkt inderdaad raar, maar toch werkt het erg goed.

De zitting wordt veelal vuil onder de zitting en met name bij de scharnieren, hierlangs kan zich veel vuil afzetten omdat dit een lastig bereikbare plek is. De zitting eraf schroeven zou de ideale situatie zijn om deze eens goed te reinigen. Een afneembare zitting is natuurlijk daarvoor perfect.

Wasgoed in de badkamer

In de badkamer bevindt zich meestal ook de wasmand met het vuile goed, deze wordt wellicht om de aantal dagen geleegd en bij sommige iedere dag. Maar er zijn er ook die dit wekelijks doen. Helaas kan vuil wasgoed ook geuren veroorzaken. Een tip om veel van die geuren te voorkomen is in ieder geval geen natte handdoeken of washandjes in de wasmand gooien. Laat deze eerst drogen en gooi ze daarna in de wasmand. Een handdoek radiator is natuurlijk het ideale hulpmiddel daarvoor. Mochten er toch natte kleding in de wasmand komen, verwijder deze dan dagelijks.

Schimmels

Schimmel in de badkamer komt regelmatig voor, de badkamer is een zeer vochtige ruimte, en met name in de douche in de hoeken begint schimmel het eerst zichtbaar te worden. Langs de voegen achter de douche en het plafond erboven zijn de volgende plekken. De zwarte plekken zijn te verwijderen, zowel van de kitranden als van de voegen. Spuit deze in met anti-kal, laat dit even inwerken en ga er vervolgens overheem met een harde schrob borstel, de zwarte aanslag verdwijnt dan vrij snel. Aan het plafond is dit niet verstandig omdat dit meestal een kalkhoudende afwerking bevat. Hiervoor zijn schimmel verwijderaars te krijgen, en nadien met een special anti-schimmel verf te behandelen. Om te voorkomen kunnen we alleen zeggen, maak na iedere douchebeurt de douche droog, en wrijf ook erboven langs het plafond.

Ventilatie

Alle tips en schoonmaak advies is natuurlijk handig, maar veel kun je voorkomen door goede ventilatie. Wanneer je een uitzet raam hebt, zet deze dan open na het douchen. Heb je mechanische ventilatie, zet deze hoger tijdens het douchen en laat deze nog even doorgaan er na. Ventilatie zorgt voor een schonere en minder muffe badkamer.